Je bedrijf en 360 fotografie en video.
FAQ en marketing toepassingen.

360 fotografie en video maakt op dit moment een stormachtige ontwikkeling door. In het afgelopen jaar zijn er tientallen camera’s op de markt gekomen, is de kwaliteit van de beelden verbeterd en ook de ontwikkleing van de software gaat in een razend tempo. Techreuzen zoals Youtube en Facebook (en ook Vimeo) bieden de mogelijkheid om 360 content te plaatsen. 360 fotografie en video is niet meer uit de (marketing) wereld weg te denken.

Youtube heeft een populair kanaal dat volledig gewijd is aan 360 graden inhoud. En ook Facebook kent een speciale 360 pagina met tips, nieuws en voorbeelden. Facebook heeft ondertussen een open-source 360-graden videokamera onthuld in de hoop dat het aantal 360 video’s op het Facebook platform zal stijgen. Youtube is een partnerschap met GoPro aangegaan.

Dit geeft aan dat de vraag naar 360 video content alleen maar zal groeien.

FAQ


Q: Wat is een 360-graden foto of video?
Q: Waarom zou mijn bedrijf 360 foto’s en video’s nodig hebben?
Q: Gebruik door B2C bedrijven?
Q: Gebruik door B2B bedrijven?
Q: Is 360 beeldtechnologie alleen voor de promotie van produkten of diensten?
Q: Hoe wordt 360 foto en video ondersteund?
Q: Waar vind ik B2C en B2B voorbeelden?

Q: Wat is Google Street View?
Q: Waarom is Google Street View interessant voor mijn bedrijf?

Q: Wat is een 360 graden foto of video?
Een 360 graden foto of video is precies wat de naam zegt – een video die een rondom weergave van een opname geeft. Met een 360 foto of video kan de kijker zijn of haar muis rond het videoscherm klikken en slepen. Alle hoeken van een opname kunnen zo in één gladde stroom worden bekeken.

Mobiele gebruikers kunnen de video bekijken door gewoon de telefoon te kantelen of te draaien in de richting die ze willen zien. Een andere, en wellicht de meest indrukwekkende methode om van 360 video inhoud te genieten, is door deze te bekijken met een VR-headset zoals bijvoorbeeld de Oculus Rift.

Q: Waarom zou mijn bedrijf 360 foto’s en video’s nodig hebben?
– Imago overwegingen. 360 foto en video staat aan het begin van een enorme evolutie. Gebruik van deze technieken zegt iets over het innovatieve van een bedrijf of organisatie.
– 360 foto’s en video’s verbeteren de kijkervaring daar waar dat nodig kan zijn. Met deze foto’s en video’s wordt de toegankelijkheid voor gebruikers sterk vergroot. 360 foto en video vormt daarmee een waardevolle aanvulling.

Q: Gebruik door B2C bedrijven?
De mogelijkheden om 360 foto’s en video’s te gebruiken zijn legio. In de consumentenmarkt vond je de koplopers in in de fashion industrie. Enkele voorbeelden Jason Wu’s New York Fashion Week Show, Vogue’s Met Gala Red Carpet en de Dior Spring-Summer 2016 Ready-to-Wear Show. Maar ook L’Oréal Men Expert, Red Bull en Nescafé zetten 360 video in om hun produkten onder de aandacht van de consument te krijgen. Sport, evenementen, het aantrekken van nieuw personeel… 360 geeft het een extra dimensie en daarmee een extra attentie factor.
Voorbeelden vind je in benedenstaande Youtube afspeellijsten.

Q: Gebruik door B2B bedrijven?
B2B bedrijven vertrouwen sterk op de prominente positionering van hun produkt of dienst in een specifieke markt. 360 foto’s en video’s bieden bij uitstek de mogelijkheid om deze plaats te creëren. Denk bijvoorbeeld aan tentoonstellingen en vakbeurzen waar ruimte om producten te laten zien vaak beperkt is. Met 360 beeldmateriaal kan aan potentiële klanten elk produkt of dienst worden getoond ongeacht de omvang of de geografische locatie van dat produkt of die dienst.
Voorbeelden vind je in benedenstaande Youtube afspeellijsten.

Q: Is 360 beeldtechnologie alleen voor de promotie van produkten of diensten?
Nee zeer zeker niet. Denk bijvoorbeeld ook aan de werving en selectie van nieuwe werknemers, muziekevenementen, evaluaties van coach gesprekken etc.

Q: Hoe wordt 360 foto en video ondersteund?
Voor computers ondersteunen Google Chrome, Firefox, Internet Explorer en Opera embedded 360 foto’s en video’s (Youtube en Vimeo). Safari doet dat niet.
Facebook biedt ondersteuning voor het afspelen van 360 video’s en foto’s op computers met Google Chrome en Firefox (nog niet Safari en IE).
Op een mobiel apparaat kunt u 360 video’s bekijken met de nieuwste versies van de Facebook en Youtube mobiele apps. Dit werkt voor zowel Android als iOS apparaten. Android browsers ondersteunen ook embedded 360 content.
Facebook adviseert iOS7 of hoger. Voor Android, 4.3 of hoger.

Q: Waar vind ik BtoC en BtoB voorbeelden?
Bekijk de YouTube afspeellijsten om slimme en interessante manieren te zien waarop 360 video’s worden gebruikt.
360 Corporate Image
360 Technisch
360 Reizen
360 Sport
360 Fashion
360 Concerts / Gigs
360 City Marketing
360 Job Search

Google Street View, Tiny Planets en 360 foto’s.

Q: Wat is Google Street View?
Google omschrijft Street View als volgt: “Met Street View verkent u de mooiste plekken van de wereld, ontdekt u de wonderen van de natuur en loopt u binnen bij museums, stadions en winkels.” Street View draait op smartphones. Er is een Android en iOS app.

Q: Waarom is Google Street View interessant voor mijn bedrijf?
Wanneer potentiële klanten naar bedrijven zoeken, gebruiken ze in 44% van de gevallen een kaartproduct zoals Google Maps of Google Street View (bron: Ipsos onderzoek).
Wanneer potentiële klanten u zoeken op Google Maps, zorg er dan voor dat hun eerste kennismaking uitstekend is. Dit versterkt het vertrouwen.
Vermeldingen met foto’s en een virtuele rondleiding hebben twee keer meer kans (dubbel zoveel dus) om de interesse te wekken en gemiddeld genomen leidt 41% van deze zoekopdrachten tot een locatiebezoek (bron: The power of media-rich map listings | Google).
Download uitgebreide informatie door op de bovenstaande links te klikken.

TERMINOLOGIE

360 foto en video
Een 360 foto of video is een foto of video die genomen is met een combinatie van meerdere camera’s of een camera met meerdere lensen. De kijker kan rondkijken vanuit het opname punt van de camera(‘s).

Virtual Reality (VR)
Virtual Reality (VR) is een gesimuleerde digitale omgeving waarin een kijker zich in allerlei richtingen kan bewegen en mee in interactie zijn door het gebruik van bijvoorbeeld een headset en body gear. Meestal wordt VR toegepast in games of gesimuleerde situaties (zoals flight simulation). Een deelnemer verplaatst zich in verschillende richtingen, kan objecten oppaken en zelfs de verhaallijn beïnvloeden.

Mobile headset
Een headset waarvoor je een smartphone nodig hebt om 360 video te kunnen bekijken. Wanneer je in de headset kijkt zie je twee lenzen, voor elk oog een. De smartphone wordt op een optimale afstand van de lenzen geplaatst om de kijker een 3D ervaring te geven. Mobile headsets zijn bijvoorbeeld Google Cardboard, Google Daydream, en Samsung Gear VR.

VR headset
Deze kunnen hetzelfde lijken als een mobile headset, maar zijn toch wezenlijk anders. Zij hebben meer rekenkracht dan een smartphone en zijn vaak verbonden aan een gaming console or computer. Om er een paar te noemen: Oculus Rift, HTC Vive, en Playstation VR zijn voorbeelden van echte VR headsets.

Stitching
Het in post-produktie naadloos combineren van alle opnames van een 360 camera of combinatie van camera’s om een 360 foto of video te creëeren.

Mono and stereo audio
Waarschijnlijk wel bekent bij je. Mono en stereo zijn de meest gebruikte audio types. Je kan dan ook genieten van 360 video in mono en stereo.

Spatial audio
Spatial audio wordt gebruikt om hoe geluid in een real-life ervaring klinkt na te bootsen. Terwijl je door de video beweegt past de spatial audio (volume, geluidseffecten, etc.) zich aan.

Roll, Pitch, Yaw
Deze begrippen beschrijven de rotatie van een foto of video. Roll komt praktisch niet voor, pitch is op en neer, yaw van links naar rechts.

Field of View (FOV)
Dat gedeelte van de 360 foto of 360 video dat zichtbaar is voor de kijker. Zoom je in dan vermindert de FOV en kan je minder om je heen zien.

360 Camera’s
360 Camera’s variëren in prijs en kwaliteit. Dat kan van een paar honderd euro tot enkele 10 duizenden euro’s. Echter, goedkoop of prijzig, voor al deze camera’s geldt hetzelfde principe en dat is door het gebruik van een paar lenzen om je heen kunnen kijken in een foto of video.